Článek 8 min
24.6. 2023

Úsporný balíček nás okrade

Úsporný balíček, případně ozdravný balíček, je nemilosrdný. Dotkne se každého z nás a přijdeme kvůli němu o tisíce každý měsíc. Připravili jsme pro vás souhrn všech změn a očekávaných dopadů na vaši domácnost. Dostatečně se připravte a nic vás od příštího roku nepřekvapí. V některých případech jsou změny drastické, v jiných spíše kosmetické. Pojďme se na ně společně podívat.

Vývoj příjmů a výdajů státního rozpočtu v mld. Kč

Proč přišel úsporný balíček teď?

V rámci hospodaření státu by měly být výdaje nižší nebo rovny příjmům. Dle grafu výše to řadu let platilo a výsledky hospodaření byly velmi dlouho téměř nulové. Nicméně od roku 2019 se značně zvýšily výdaje, i v souvislosti s COVID-19 a následně ekonomickou krizí, ve které se nacházíme dnes. Bohužel se však současně nezvýšily příjmy stejnou mírou a začal se prohlubovat státní dluh.

Dvě možné cesty

  1. Snížit výdaje
    Jedním způsobem je snížit výdaje. Zní to jednoduše. Prostě by stát měl méně investovat do vojenských letounů, nekupovat drahý elektronický systém dálničních známek, snížit rozsah oprav silnic, uvolnit méně investic do infrastruktury nebo například redukovat výdaje na státní zaměstnance. Každopádně z ekonomického pohledu je to špatný způsob pro ekonomiku v krizi. Právě státní investice jsou jedním z důležitých prostředků, jak opět rozhýbat ekonomiku a vytáhnout nás z krize. Redukce výdajů na minimum by mohla způsobit, že nás ostatní vyspělé státy převálcují na plné čáře a my zůstaneme desítky let pozadu. A to nechceme.
  2. Zvýšit příjmy
    Druhou možností je pochopitelně zvýšení příjmů. To se zase nebude líbit nám, občanům, a to jak zaměstnancům, podnikatelům, tak i majitelům firem. Tímto zásahem se totiž mění fiskální politika tak, že se například zvyšují daně nebo odvody na sociální a zdravotní systém. Jednoznačně se jedná o restriktivní fiskální opatření. V konečném důsledku se zvýší celková míra danění, čímž se přesune více peněz od lidí do státní pokladny. Zároveň nám zůstane v kapse méně peněz a tím se nám může snížit životní úroveň. Stejně tak bude zbývat méně peněz na úspory.

Další varianty bohužel nejsou. Sami vidíte, že každá s sebou nese spíše negativa. Ale tak to bohužel je. A kterou variantu vybrala vláda? Naštěstí můžeme konstatovat, že vláda zvolila kompromis a neučinila žádné mimořádně tvrdé opatření. Celkově úsporný balíček slibuje snížení vládních výdajů o 78,4 mld. Kč a zvýšení příjmů o 69,2 mld. Kč. Pokud by se tato čísla naplnila, výsledek hospodaření neočekáváme kladný, nicméně alespoň bychom se mohli více přiblížit nule.

Graf znázorňující očekávané výše úspor ve státním rozpočtu.

Zdroj: Ministerstvo financí – Vláda představila Ozdravný balíček za bezmála 150 miliard, strana 4

Z našeho pohledu jsme očekávala mnohem razantnější změny, které by přivedly hospodaření do kladných čísel. Takže buďme zatím vděční za to, s čím současná vláda přišla, ačkoliv také nesouhlasíme s celým obsahem úsporného balíčku.

Graf ukazující poměr úspor a nových příjmů v letech 2024 a 2025.

Zdroj: Ministerstvo financí – Vláda představila Ozdravný balíček za bezmála 150 miliard, strana 3

Změny se dotknout všech

Téměř celé znění úsporného balíčku je zaměřeno na běžného poplatníka – fyzickou osobu. Bohužel však nechybí ani změny u firem – právnických osob. Z našeho pohledu je úsporný balíček nebezpečný pro nízkopříjmové rodiny a také pro podnikatele. Pro ostatní skupiny dojde k mírnému omezení, avšak nezmění to jejich životní standard – alespoň ne zásadně.

Daňové změny

Sice vláda slibovala v předvolební kampani, že nebude měnit sazbu daně, tak přece jen došlo na lámání chleba. Sice nejsou daňové změny tak razantní, ale i tak dochází k určitým změnám.

Zobrazení navýšených příjmů z jednotlivých neřestí. Zleva pivo, tabákové výrobky, tvrdý alkohol a hazardní hry.

Zdroj: Ministerstvo financí – Vláda představila Ozdravný balíček za bezmála 150 miliard, strana 8

Zvýšení sazby daně pro firmy

Naštěstí až od roku 2025, nicméně dojde ke zvýšení sazby daně ze stávajících 19 % na 21 %. Tento krok si dovolujeme označit za velmi benevolentní. Pojďme se spolu podívat do historie, jak se vyvíjela sazba daně firmám.

Je pravda, že od roku 1993 doposud nedošlo ke zvýšení daně. Nicméně se podívejme na to, že se začínalo na 45 %. Dnes jsme na úrovni 19 % a i z toho důvodu nám nepřipadá navýšení na 21 % nijak drastické. Myslíme si, že se jedná o přívětivý krok, který nebude mít drastický dopad na ekonomiku společností. Snad jen akcionáři budou nadávat, jelikož to bude mít přímý dopad na výši dividend případně podílů na zisku.

Zároveň dochází ke stanovení stropu pro daňový odpočet nákupu osobního vozu.

Změny v sociálním a zdravotním pojištění

Ruku v ruce bylo v záporných hodnotách i hospodaření sociálního a zdravotního pojištění. To znamená, že bylo vyplaceno více vládních transferů než bylo inkasované pojistné. Z toho důvodu se vláda rozhodla zvýšit příjem ze sociálního a zdravotního pojištění. U tohoto by se spíš nabízelo omezení výdajů, ale co se dá dělat. Změny jsou to docela drsné.

Další úspory v rozpočtu

Úsporný balíček a Wizion Capital?

Myslíme si, že se jedná o nutný krok, který byl uchopen poměrně rozumně. Nedochází k žádným razantním změnám, které by vše ze dne na den změnili. Ačkoliv se balíček dotkne všech, nejvíce to pocítí nízkopříjmové rodiny a firmy využívající dotační programy. Úspory na dotacích budou velké a mohou protáhnout trvání krize před dalším ekonomickým cyklem.

CHCI VĚDĚT, JAK SE ZMĚNÍ MÁ FINANČNÍ SITUACE

Pokud chcete spočítat, jak přesně změny ovlivní váš rodinný rozpočet, domluvte si s námi nezávaznou schůzku.

Autory článku
jsou zkušení investoři

Jsme Michal Zilvar a Radek Wildmann, majitelé společnosti Wizion Capital. Svým klientům spravujeme majetek v řádech milionů Kč.

Děláme skutečně nezávislé investiční poradenství. Nejsme placeni provizemi z uzavřených smluv, ale platí nás přímo klienti ze svých výdělků z investic.

Zaujalo vás toto téma?
Pojďmě se o něm pobavit

Zašlete nám kontakt a my se vám ozveme. Na schůzce probereme vše, co vás zajímá.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů
Pro zobrazení kontaktního formuláře povolte prosím marketingové cookies.
Z důvodu zamezení nežádoucím zprávám používáme technologii Google reCaptcha.