Článek 6 min
17.4. 2023

Stačí zkopírovat cizí portfolia?

Taky vás někdy napadlo, proč si kohokoliv na investice platit, když stačí přeci zkopírovat něčí strategii? Tak přesně v tomto článku si v krátkosti vysvětlíme, proč to tak jednoduché není a že se tato strategie vůbec nemusí vyplatit!

Výběr investičních nástrojů je pouze 40% úspěchu

Jedním z hlavních důvodů, proč je čisté kopírování portfolia nějakého úspěšného investora odsouzeno k neúspěchu, je fakt, že prostý výběr správných investičních instrumentů zkrátka nestačí. Troufám si říci, že v praxi tvoří konkrétní výběr investičního nástroje méně než 50 % celkové úspěšnosti investora. Za úspěšného považujme takového, který dlouhodobě chrání majetek (překonává výkonností svých investic inflaci). O tomto faktu mimochodem mluví i studie, jako například behavioral gap hovořící o rozdílu mezi výkonností S&P 500 a průměrný americkým investorem.

Důvod, proč prostý výběr správného investičního nástroje nestačí, je zkrátka ten, že do hry vstupuje daleko více faktorů, než jen technikálie daného instrumentu. Těmito faktory jsou například budoucí cíle investora, jeho aktuální situace nebo jeho schopnost nést ztrátu a tedy averze k riziku.

Chybí domácí úkol v podobě finančního plánu

Všechny věci, které jsme uvedli v předchozím odstavci a mnohé další, správný poradce se svým klientem vyřeší v rámci finančního plánu a následného koučinku. Tento domácí úkol, však při zkopírování cizího portfolia v naprosto drtivé většině úplně chybí, a tak investor dostává pětku v podobě menšího zhodnocení. Investiční, či finanční plán je tu z toho důvodu, aby investorovi pomohl “vidět za roh”. Díky němu si jste schopni poskládat investiční strategii jako krásnou skládanku, kde výběr konkrétních instrumentů je jen jednou ze součástí, která tvoří synergii s těmi ostatními a vzájemně je tak doplňuje.

Plán je základním stavebním kamenem každého úspěšného investora, avšak aby si udržel svou hodnotu, musí být pravidelně opečováván a aktualizován. Jedná se prakticky o takovou příručku zahrádkáře, která říká, jaké rostlinky na zahrádce jak pěstovat, jakými hnojivy je krmit a jak často je zalévat podle toho, jak se vyvíjí počasí a jak rostlinky rostou. Pokud tuto příručku následujeme, na konci sklízíme šťavnaté plody. V našem případě to jsou zisky a příručkou zahrádkáře je nám onen finanční plán.

Startegická alokace a struktura majetku

Tím nejdůležitějším, co nám finanční či investiční plán poskytne není ta informace, do čeho konkrétně máme zainvestovat, ale to, jakým způsobem mamé investovat vzhledem k našim cílům a životní situaci. To jak se zrcadlí v tzv. strategické alokaci a struktuře majetku.

Je hezké, že zkopíruji nejúspěšnějšího investora světa, jehož portfolio se z 80 % skládá z akcií, když je mým cílem za 5 let pobírat rentu. Je hezké, že kopíruji investiční strategii realitního investora a nakupuji investiční byty v ČR na páku, ale kde vezmu peníze na nečekané výdaje či splátky, když se prudce zvednou úrokové sazby (nemovitost asi úplně během týdne za tržní cenu neprodám). Nebo poslední příklad, se kterým se často setkávám: je hezké, že zkopíruji někoho, kdo investuje jenom do amerických akcií s korunovým zajištěním, ale co když koruna “zkrachuje” a nejenom, že moje vklady ve firmě, bankách půjdou na nulu (protože koruna nebude mít hodnotu), ale půjdou na nulu i mé investice.

Zkrátka vaše situace, to jakou strukturu má váš majetek a to, jaké cíle máte před sebou je obrovsky důležitá informace, se kterou je třeba při sestavování portfolia pracovat. Ten, od koho portfolio kopírujete však má situaci a strukturu svého majetku úplně odlišnou. To, co tak může dávat smysl pro něj, může být absolutně “mimo” pro vás.

Většina těch, které kopírujete nepřekoná trh

Další věcí, kterou je třeba si uvědomit je fakt, že většina profesionálních portfolio manažerů dlouhodobě trh nepřekonává (čísly až 80 %) a najít tak někoho, jehož portfolio zkopírujete a bude to právě ten, který trh překonává je velmi malá. Zároveň mnohdy nekopírujeme profíky, ale běžné investory, kteří svá portfolia sdílí na youtube a jiných sociálních sítích. Jakou pravděpodobnost budou asi mít oni? Dlouhodobý běžný investor by neměl mít za cíl trh překonat. Pravděpodobnost úspěchu totiž není na jeho straně. Měl by usilovat o ochranu majetku, tedy o poražení inflace a svým dlouhodobým zhodnocením se přibližovat trhu (ten totiž inflaci, při správném nastavení strategické alokace, poráží). A jak jsme si popsali již výše, ne, nestačí pouze nakoupit S&P 500 a dát si “nohy na stůl”.

Na druhou stranu je fér říci, že většina těch nejúspěšnějších investorů má portfolia většinově složena z instrumentů, které trh kopírují (tedy široce diverzifikovaných ETF). Nicméně tady se vracíme k prvnímu problému a tím je to, že i portfolio složené z těch nejlepších instrumentů zaručuje pouze nějakých 40 % úspěchu.

Nerovné podmínky

Na závěr výčtu těch hlavních důvodů, proč byste neměli kopírovat cizí portfolia patří nerovnost podmínek. Je velmi pravděpodobné, že ti, jejichž portfolio kopírujete mají vytvořené daleko lepší podmínky pro investování do daných instrumentů. Může to být například tím, že spravují daleko větší majetek, či jsou zapojeni do různých affiliate programů a další. Díky tomu mají například nižší poplatky při nákupu a prodeji daných instrumentů. Mohou obchody vykonávat daleko rychleji nebo se o jejich obchodech dozvíte se zpožděním, a tudíž do pozice vstupujete již v nevhodnou dobu. V neposlední řadě pak dokonce ani nemáte přístup ke stejným instrumentům (např. private equity) a musíte tak tento instrument nahrazovat nějakým podobným, ne však stejně kvalitním. Je tedy často velmi těžké ty nejlepší investory zkopírovat 1:1 a díky tomu to, co platí pro ně, nemusí platit pro nás.

Na čem vydělávají Ti, dle kterých investujete?

Uplně na závěr je pak třeba si vždy položit tu zásadní otázku. Jaká je motivace toho, kdo mi dává své portfolio k okopírování? Prosím, z dobré vůle to opravdu nebude. Alespoň ne ve většině případů. V té většině případů jde mnohdy právě o to, že ten někdo z toho něco má. Například pomocí již zmíněného affiliate programu (tuto možnost nabízí různé investiční platformy). V případě tzv. youtube guru´s pak z toho tito lidé mají shlédnutí, či vaše platby na Patreonu a dalších platformách. Což o to, to že si někdo zaplatí za nějaký obsah a náhled na něčí portfolio mne osobně nijak nepobuřuje. Je jen třeba si uvědomit, že ten, od koho kopíruji má pramalou motivaci snažit se, aby právě moje portfolio následně vydělávalo, neboť za to placen není.

Jak to děláme my ve Wizion Capital?

My právě za to, kolik vy vyděláte placeni jsme. Pokud nevyděláváte, my ze správy vašeho majetku pokryjeme náklady, ale jinak jsme “o chlebu”. A právě proto s klienty pracujeme komplexně od plánu, přes jeho neustálé aktualizace až po sklizeň výnosů. Propojujeme všechny dílky skládanky tak, abyste byli vy úspěšní investoři.

> CHCI BÝT ÚSPĚŠNÝ INVESTOR

Těmi nejúspěšnějšími investory se inspirujeme. Neříkáme, že “objevujeme ameriku”, ale slepě nekopírujeme. Každý investor je jiný a je tak třeba k jeho portfoliu přistupovat individuálně, avšak se zaběhlými principy, které fungují desítky let. Díky tomu s našimi investory již po několik let majetek úspěšně chráníme.

Autory článku
jsou zkušení investoři

Jsme Michal Zilvar a Radek Wildmann, majitelé společnosti Wizion Capital. Svým klientům spravujeme majetek v řádech milionů Kč.

Děláme skutečně nezávislé investiční poradenství. Nejsme placeni provizemi z uzavřených smluv, ale platí nás přímo klienti ze svých výdělků z investic.

Zaujalo vás toto téma?
Pojďmě se o něm pobavit

Zašlete nám kontakt a my se vám ozveme. Na schůzce probereme vše, co vás zajímá.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů
Pro zobrazení kontaktního formuláře povolte prosím marketingové cookies.
Z důvodu zamezení nežádoucím zprávám používáme technologii Google reCaptcha.