Článek 5 min
20.3. 2023

Boříme finanční mýty: Zlato

“Zlato je jistá investice, která ochrání tvé peníze! Zlato neklesá na hodnotě, vždycky roste a tudíž zaručeně vyděláš! Když je krize, tak cena zlata stoupne o více jak 100 %. Pokud se tedy bojíš, vždycky nakupuj zlato, jak to dělají banky!” Tak jak je to tedy s tím zlatem? Opravdu se jedná o konzervativní investici a cihličku v rodině by měl mít každý? A opravdu hodnota zlata pouze roste?

Zlaté investiční cihly.

Vývoj ceny zlata v čase

Zlato je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších komodit na světě, a proto je oblíbené mezi investory. Jedná se o komoditu, která se řídí nabídkou a poptávkou, stejně jako jakákoli jiná komodita. Nikdo tak nemůže s jistotou říct, jak se bude jeho cena vyvíjet v budoucnu. Proto investice do zlata neposkytuje žádnou jistotu zisku. Abychom tak mohli očekávat výnos z investice do zlata, musíme pracovat s delším investičním horizontem jako u běžných investičních instrumentů.

Vývoj ceny unce zlata vůči USD za posledních 5 let

Je pravdou, že optikou pěti let (graf výše), zlato roste. I když poslední roky se to bez nějakých propadů také neobešlo. Pokud se na něj podíváme optikou deseti nebo dokonce padesáti let (graf níže), zjistíme, že výrok, že zlato pouze roste, či že se jedná o konzervativní investici, je hodně daleko od pravdy. Jak ukazuje historie, investice do zlata může být v propadu i více než 25 let. To s konzervativní investicí nemá nic společného.

Vývoj ceny unce zlata vůči USD za posledních 50 let

Vývoj ceny zlata v Kč

Pokud se podíváme na vývoj ceny v koruně, je to vlivem vývoje kurzu měn přívětivější. Avšak i zde bylo období, kdy investoři čekali ve ztrátě (viz graf níže) ne úplně krátkou dobu. Z toho plyne, že i v případě investice do zlata v koruně se musíme připravit na poklesy a zvolit delší časový horizont.

Vývoj ceny unce zlata vůči CZK od vzniku České republiky

Jak investovat do zlata?

K investování do zlata existuje několik možností. Lze si zakoupit fyzické zlato v podobě mincí nebo slitků, investovat do zlatých futures, opčních kontraktů, zlatých ETF či ETC nebo využít tzv. zlatá spoření. Futures a opční kontrakty jsou obvykle určeny pro profesionální investory a jedná se o nástroje patřící do rukou portfolio manažerům. V tomto článku se tak podíváme na zbylé tři formy.

Zlatá spoření

Některé firmy nabízejí takzvaná zlatá spoření, což je produkt, kdy investor má investiční účet, kam posílá peníze, stejně jako na jakýkoliv jiný investiční účet s pravidelnou investicí. Až bude mít dostatek peněz na účtu, firma mu pošle zlatý slitek. Bohužel, hlavním problémem tohoto produktu je nejistota, zda-li investorovi bude zlatý slitek skutečně dodán (máme jen slib společnosti, že slitek opravdu někde vlastní a pošle nám jej). Kromě toho je tento produkt velmi nákladný (pracuje se s marží obchodníka a provizí zprostředkovatele, která se většinou odvíjí od cílové částky). Jednorázový poplatek se tak může pohybovat i kolem 5 % z cílové částky. Zároveň je třeba počítat s rozdílem nákupní a prodejní ceny, pokud bychom takto získaný slitek chtěli dále prodávat. To je stejné i u investice do fyzického zlata. Celkový náklad tak může u některých prodejců dosahovat i k 10 %, a to je opravdu obrovsky hodně.

Fyzický nákup zlata

Pokud si chci koupit fyzické zlato, nákup s sebou nese značné poplatky. Ty jsou většinově skryty v rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Například u těch poctivějších obchodníků může být rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou zhruba 6 % pro investici v hodnotě 1 000 000 Kč. Tedy vaše investice musí vydělat alespoň 6,38 % abyste nebyli ztrátoví. Dalším problémem je uskladnění zlata a manipulace s ním.

Investice do fyzického zlata je hodně emočně ovlivněna tím, že mám slitek přímo u sebe. Jedná se ale o nejnákladnější a nejméně praktickou formu investice.

ETF / ETC

ETF (Exchange-Traded Fund) a ETC (Exchange-Traded Commodity) jsou finanční produkty obchodované na burze, které sledují cenu určitého aktiva, např. zlata. Syntetická ETF je ETF pak nevlastní fyzicky zlato, ale využívají finanční deriváty, aby replikovaly (syntetizovaly) vývoj jeho ceny. To znamená, že investoři nemusí fyzicky držet zlato, ale stále se mohou podílet na jeho vývoji.

V porovnání s výše zmíněnými formami investování do zlata, ETF a ETC nabízejí nízké náklady a snadnou manipulaci v rámci portfolia. Investoři také nemusí řešit skladování a pojištění fyzického zlata. Syntetické ETF, které nakupuje zlato, může být pro menšího investora s majetkem v řádech jednotek či nižších desítek milionů smysluplnější formou, jak zahrnout zlato do svého portfolia.

Sluší se napsat, že nevýhodou takového syntetického ETF oproti vlastnění fyzického zlata je to, že zlato fyzicky nevlastníte. Ale jak jsme psali výše, fyzické vlastnictví zlata je spíše přítěž, než že bychom na něm nacházeli nějaké výhody.

Patří zlato i do mého portfolia?

Zlato je alternativní forma investice, která patří do defensivních portfolií a ideálně by neměla tvořit více než 20 % portfolia. O zlatě v portfoliu má smysl ve specifických případech uvažovat, protože může růst v dobách krizí a tím mírnit volatilitu portfolia. Nízkonákladové ETF a ETC jsou pak ideální formou investice do zlata pro drtivou většinu z nás, když už zlato v portfoliu chceme mít.

Jak se na zlato dívá Wizion

Ve Wizionu se na zlato díváme jako na důležitou součást diverzifikovaného portfolia. Zahrnujeme ho v naší strategii All-seasons pomocí nízkonákladového ETF, což nám umožňuje získat vystavení k této komoditě s minimálními náklady a jednoduchou manipulací v rámci portfolia.

> CHCI INVESTOVAT DO ZLATA CHYTŘE

Zlato by však mělo tvořit malé procento celkového majetku a je důležité zvolit vhodný nástroj pro investování, abychom minimalizovali rizika a maximalizovali výnosy. Na druhou stranu, investiční slitky zlata, které si lidé často kupují, nemají pro většinu investorů smysl a mohou být spíše jen nákladné a těžko likvidovatelné aktivum.

Autory článku
jsou zkušení investoři

Jsme Michal Zilvar a Radek Wildmann, majitelé společnosti Wizion Capital. Svým klientům spravujeme majetek v řádech milionů Kč.

Děláme skutečně nezávislé investiční poradenství. Nejsme placeni provizemi z uzavřených smluv, ale platí nás přímo klienti ze svých výdělků z investic.

Zaujalo vás toto téma?
Pojďmě se o něm pobavit

Zašlete nám kontakt a my se vám ozveme. Na schůzce probereme vše, co vás zajímá.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů
Pro zobrazení kontaktního formuláře povolte prosím marketingové cookies.
Z důvodu zamezení nežádoucím zprávám používáme technologii Google reCaptcha.