Článek 2 min
23.9. 2022

Finanční poradci a cena za jejich služby

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak přesně fungují finanční poradci? Vždyť vy jim za jejich služby nic neplatíte. My jsme se rozhodli vám tento systém rozkrýt. Zjistíte, že zadarmo to opravdu není. A že to jde i jinak.

Provizní systém v ČR

Finanční poradenství u nás funguje v režimu tzv. provizního poradenství (lépe řečeno zprostředkování finančních produktů). Pro klienta se služby tváří, že jsou “zadarmo”. Skutečnost je ale taková, že finanční poradci jsou placení provizí z produktů, které jste s nimi sjednali. Tyto provize vyplácí finanční instituce z poplatků, které jste jim na produktech zaplatili. Zadarmo to tedy není, jen pro vás byly tyto poplatky skryté a mnohdy i pro samotné poradce těžko čitelné.

Provize nejen pro poradce

Tyto poplatky bývají často celkem vysoké, protože o provizi se finanční instituce nedělí pouze s poradcem, ale také s dalšími prostředníky a v konečném důsledku musí být zaplacena i ona sama. Toto je běžná praxe a je takto placeno mnoho lidí, ať se jedná o čistokrevné pojišťováky, pracovníky v bankách, či realitní makléře. Téměř všichni z nich jsou na provizích z obchodu závislí a to je nutí prodávat další a další produkt. I přesto, že jej nepotřebujete, nechcete, nebo jen nemáte zájem.

Kdo dá víc?

Běžnou praxí je také to, že různé finanční instituce vyplácí různě velké provize. Je tedy opravdu těžké, ne-li nereálné, udržet si v tomto prostředí nezávislost. Věděli jste, že termín “nezávislý finanční poradce” je kvůli tomu zakázaný? Přesto jej spousta poradců používá. A jak to v praxi vypadá? Finanční poradce za vámi přijde s nabídkou pojištění od dvou pojišťoven A a B, přičemž pojištění stojí stejně, ale A je 3x kvalitnější než B, avšak B vyplácí 2x tak velkou provizi pro zprostředkovatele. Jakou pak máte jistotu, že „poradce“ zvolí pro vás lepší variantu A místo toho, aby skočil po odměně?

Jak si udržet nezávislost

Nám se tento systém nikdy nelíbil. Nebyli jsme v tomto nastavení schopni přinášet našim klientům to, co jsme chtěli, tedy opravdu nezávislé finanční poradenství založené na finančním plánování. Rozhodli jsme se hledat inspiraci ve světě a našli jsme ji na západě v USA a Velké Británii. Systém, kde finanční poradci zhodnocují majetek svých klientů a v případě potřeby slouží jako poradci při důležitých životních situacích, jsme přetavili do vlastní firmy v českém prostředí.

Wizion Capital je jiný

Vytvořili jsme systém, ve kterém vyděláme jen tehdy, pokud vám vyděláme 10x více. Jinými slovy nás platíte z toho, co díky nám vyděláte. Nastavíme vám takový finanční plán, který vám skutečně pomůže realizovat vaše sny a plány a jednou vám vaše finance budou přinášet nekonečnou rentu, kterou podědí vaše děti. Smyslem naší práce tedy není prodávat vám finanční produkty, ale být pro vás skutečným partnerem na poli investic a financí.

Chcete nezávislého poradce?

Pak se na nás neváhejte obrátit. Na úvodní schůzce probereme vaši aktuální situaci a vaše plány do budoucna. A uvidíte, že náš přístup je jiný, než jste doposud byli zvyklí. Těšíme se na vás!

Autory článku
jsou zkušení investoři

Jsme Michal Zilvar a Radek Wildmann, majitelé společnosti Wizion Capital. Svým klientům spravujeme majetek v řádech milionů Kč.

Děláme skutečně nezávislé investiční poradenství. Nejsme placeni provizemi z uzavřených smluv, ale platí nás přímo klienti ze svých výdělků z investic.

Zaujalo vás toto téma?
Pojďmě se o něm pobavit

Zašlete nám kontakt a my se vám ozveme. Na schůzce probereme vše, co vás zajímá.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů
Pro zobrazení kontaktního formuláře povolte prosím marketingové cookies.
Z důvodu zamezení nežádoucím zprávám používáme technologii Google reCaptcha.